Förvaring av linser

Hur förvarar jag linserna om jag har slut på linsvätska?

En användbar lösning om man inte har tillgång på linsvätska är att koka upp en liter vatten och tillsätta en tesked salt. Efter att lösningen har kylts ned kan man förvara linserna i vattnet tills man har tillgång till riktig linsvätska. Linserna blir då inte förstörda. Något annat lämpligt förvaringsalternativ finns inte.

Kontaktlinser fungerar nämligen på många sätt som en svamp och ämnen som har sugits in kan vara svåra att få ut igen. Även om linsen kan se normal ut om den har lagts i en annan vätska kan det faktiskt vara skadligt att använda den. Det är därför inte värt att ta några risker utan det lämpligaste är att skaffa sig nya linser.

Jag använder mina linser mycket sällan. Hur länge kan jag förvara dem i linsvätskan?

Detta varierar från linsvätska till linsvätska. Läs på din förpackning för att se vad som gäller för just din vätska. Eller tala med din optiker om du känner dig osäker.

Hur länge kan jag använda samma linsetui?

Ett linsetui bör bytas efter ca två månaders användande för att minska risken för infektioner etc. Se till att hålla etuiet rent och skölj alltid ur det på morgonen och låt det torka under dagen. När du köper linsvätska får du ofta med ett nytt linsetui. Se till att använda det nya!

Det finns pengar att spara genom att shoppa sina linser på Internet. Här hittar du de billigaste linserna på webben.