Vem kan ha linser?

När är det lämpligt att börja med linser?

Vid vilken ålder är det lämpligt att börja med linser? Finns det speciella risker att börja tidigt med linser? Vad bör man som förälder tänka på?

Det finns inga hinder för en tonåring att skaffa linser förutsatt att man faktiskt behöver dem. Det viktigaste är att individen är mogen nog att sköta linserna, då det krävs en del arbete med kontaktlinser. Bland annat ställs höga krav på hygien då linserna placeras direkt mot ögats yta. Är man mogen att klara av detta finns inga problem men att börja tidigt med linser.

Jag har för lite tårvätska, kan jag använda kontaktlinser?

Lider man av torra ögon eller irritation i ögonen av något slag ska man inte använda linser på grund av den ökade risken för sårbildning. Torrhet i ögonen blir vanligare och vanligare desto äldre personen är och är en del av själva åldrandet. Självklart finns även individuella skillnader. Vissa typer av sjukdomar kan också orsaka ögontorrhet. Främst handlar det då om reumatiska sjukdomar.

Ögontorrhet kan behandlas med tårsubstitut, det vill säga ögondroppar som droppas i ögat några gånger om dagen. Detta fungerar då som ersättning för tårvätskan.

Annars går det inte att påverka kroppens egna produktion av tårvätska, och att dricka vatten eller på annat sätt få i sig vätska påverkar inte kroppens tårproduktion! Tårsubstitut är inte en lösning för den som vill använda kontaktlinser och om linserna inte känns bra bör man inte använda dem.

Oavsett vilka linser du behöver finner du de billigaste här...! Billiga linser på nätet!