Bild på ett frågetecken

VARDAGEN MED LINSER

Finns det linser både för långsynthet samt kortsynthet?

Svar: Idag finns kontaktlinser med många olika styrkor och egenskaper. Både långsynhet och kortsynthet kan korrigeras. Tala med din optiker för att ta reda på vilken typ av kontaktlins som passar just dig.

Skyddar mina kontaktlinser mot solens strålar?

Svar: Ja och nej. Dina kontaktlinser kan göra det beroende på vilken typ av lins du köper. Viktigt att komma ihåg är att dina linser inte är en ersättning för solglasögon! Linserna skyddar nämligen endast den del av ögat som de täcker.

Kan jag använda linser om jag har astigmatism?

Svar: Absolut! Faktum är att ju mer astigmatisk du är, ju större kan fördelarna med att bära kontaktlinser vara. För dig med astigmatism är vanligtvis hårda linser att föredra framför mjuka. Tala med din optiker vilket skulle passa just dig.

Hur länge kan jag förvara linserna i linsetuiet utan att använda dem?

Svar: Det beror på vilka linser du har och vilken typ av linsvätska du använder. Råd din optiker för att vara på den säkra sidan.

Vad gör jag om kontaktlinsen glider och hamnar snett?

Svar: Din kontaktlins kan glida iväg om du t.ex. gnuggar dina ögon. Centrera linser genom att titta i den riktning som kontaktlinser förflyttade sig. Den bör då skjutas på plats igen. Om det ofta händer att dina linser glider iväg utan anledning så bör du kontakta din optiker. Han kan då kontrollera passformen på linser och ge dig rekommendationer. Din optiker kan även svara på frågor om hur linser kan kombineras och anpassat för aktivt sportande och andra mer exprema situationer.

Vad måste jag tänka på när jag börjar använda linser?

Svar: Följ de anvisningar och råd som du får av din optiker vid den första undersökningen. Man bör framförallt se till att man blinkar med ögat ofta föratt förhindra att bindehinnan inte torkar ut.

Kan jag gnugga mig i ögonen när jag använder linser?

Svar: Du kan gnugga dig i ögonen utan att oroa dig! Om en lins skulle glida iväg när det gör detta så kan du enkelt centrera den igen genom att titta i den riktning som linsen gled åt. Om du använder hårda linser kan du istället göra så här: Blunda och sätt ditt pekfinger i ögonvårn närmast näsan, där din tårkanal sitter. Gnugga sedan fram och tillbaka längs ögonlocket tills linsen är centrerad.

Är det inte mycket besvär med linser?

Svar:Att det skulle vara mycket jobb med linser är en gammal myt som hänger kvar. Idag finns flera typer av linser som inte ens behöver rengöras! Många optiker låter dig dessutom prova linser gratis i upp till en månad så att du i lugn och ro kan ta ställning till om kontaktlinser är något för dig.

Är inte linser obehagliga att bära?

Svar:Dagens linser ger bäraren generellt en mycket god komfort. Efter några dagars användande kommer du knappt att känna av att du bär dem. Bäst är givetvis att besöka din lokala optiker och själv pröva på!

Kan jag låna ut mina linser till någon annan?

Svar:Nej. Låna aldrig ut dina linser och låna ej heller själv någon annans linser. Att dela kontaktlinser kan resultera till spridandet av mikroorganismer som allvarligt kan skada dina ögon. Kontaktlinser kan dessutom sprida vissa infektionssjukdomar. Använd därför endast dina egna linser som du fått utskrivna av en kvalificerad optiker.

Kan jag använda linserna när jag badar?

Svar:Vi rekommenderar att man inte använder kontaktlinser när man badar då linserna kan förorenas av bakterier i vattnet och orsaka infektioner. Om du använder linserna i vattnet så se till att du använder simglasögon över dem och att vara noga med att rengöra linserna direkt efter badet.

Hur fungerar linserna i solen?

Svar:Kontaktlinser gör inte dina ögon mer mottagliga för solens eller solariets ultravioletta strålar. Det betyder att om du i normala fall skulle gått utan solglasögon, kan du också klara dig med vanliga linser.
Vissa upplever dock att linserna tenderar att klistra sig fast mer på ögonen när de utsätts för solens strålar. Om du märker av detta bör du snarast ta ut linserna. Det finns flera typer av ögondroppar som kan hjälpa till att fukta ögonen även om linserna sitter i. Dessa köper du hos din lokala optiker. Idag finns även linser som skyddar mot de ultravioletta stålarna. Perfekt att använda vid de tillfällen när man besväras av solen men inte vill använda solglasögon.

Linser köper du billigast på nätet. Finn de billigaste butikerna här!