ALLERGIER OCH UTSATTA MILJÖER OCH LINSER

Film, teater, rökiga lokaler... Vad måste jag tänka på som ny användare?

Svar: Luften utgör alltid en extrem påfrestning för dina ögon och kontaktlinser. Speciellt om du råkar somna med linserna och de blir kvar tills nästa morgon. Ett bra råd är att innan du utsätter dig för dessa påfrestningar låter ögat vila. Ta ut dina kontaktlinser och låt ögat ta en paus. Se sedan till att rengöra dina linser noga och ta gärna ett extra linsetui med dig när du går ut.

Kan jag använda linserna i bastun?

Svar: Ja det går bra! Extrema temperaturer och torrhet påverkar inte dina linser om du bara sitter i bastun under kortare perioder. Se till att fukta ögat ordentligt efteråt.

Kan jag som gravid använda kontaktlinser?

Svar: Linser kan utan problem bäras av gravida kvinnor. Förändringar i hormonbalansen under graviditeten kan leda till en förminskning av produktionen av tårvätska vilket i sin tur leder till att det blir obekvämt att bära linserna. I så fall bör du inte använda dina linser lika ofta som du gör i vanligt fall. Tårersättningsmedel kan hjälpa till att lindra besvär som uppkommer.

Jag är allergisk mot pollen. Kan jag använda linser?

Svar: Ja du kan använda linser utan problem. Tänk dock på att under pollensäsongen så utsöndrar dina ögon mer slem än vanligt vilket gör att det är extra viktigt att regöra linserna ordentligt mellan användningarna.

Hur gammal måste man vara för att använda kontaktlinser?

Svar: Barn över 6 år kan ofta använda kontaktlinser med stöd från föräldrarna. Men det finns ingen medicinsk ålder utan det handlar om barnets mognadsgrad. En 15-åring bör normalt klara av att självt hantera och sköta om sina kontaktlinserna på ett korrekt sätt för att minimera att utsätta sig för risker med sitt linsbärande.