KONTAKTLINSER OCH KOSMETIKA

När sätter jag in mina linser, före eller efter sminkning?

Svar: Det är en smaksak så prova vad som passar bäst för dig. Det är vanligt att långsynta användare sätter in linserna först för att kunna se sig själv bättre i spegeln medan de lägger på sminket.

Kan jag använda eyeliner om jag har kontaktlinser?

Svar: Eyeliner bör man vara lite försiktig med att använda i konbination med kontaktlinser. Varje gång du blinkar finns nämligen risk för att små bitar av färg hamnar i ögonen vilket smutsar ned dina linser. Eyelinern kan dessutom sätta ned funktionern för de körtlar som producerar tårvätska.

Kan jag använda ögonskugga om jag har kontaktlinser?

Svar: Använd ögonskugga som inte innehåller puder eller parfym. Många puderbaserade ögonskuggor innehåller ämnen som kan hamna under linser och irritera hornhinnan. Även små partiklar av ögonskugga kan fastna på kontaktlinserna och skada dem. Se till att löpa ögonskugga som inte innehåller färgpigment som smular sönder.

Kan jag använda mascara om jag har linser?

Svar: Om maskaran är tjock kan den bilda klumpar av färgpigment och bindemedel i ögonfransarna, som lätt kan hamna i ögonen. Har man otur kan en infektion bildas. Man bör därför vara försiktig när man lägger på sin mascara och endast applicera mascaran längst ut på ögonfransarna. Använd alltid vattenbaserade produkter. Tårersättningsmedel kan användas för att sköljabort rester som hamnat i ögat.