Så sätter du in och tar ut linserna!

Det kan vara lite knepigt att ta ut och sätta in linserna. Om man gör på fel sätt kan du också skada kontaktlinserna och går det riktigt illa kan du även skada dina ögon! Men för att det ska gå så långt ska du verkligen ha försökt sätta in linserna vårdslöst... Här får du därför några tips om hur du enkelt sätter in linserna och tar ut dina linser ur ögonen utan att skada vare sig produkten eller dig själv. Och oroa dig inte, så snart du greppat tekniken kommer det gå galant och vara det mest naturliga i hela världen. Som att cykla eller borsta tänderna. Du behöver heller inte oroa dig över att linserna ska fastna i ögonen och heller inte att de trillar ur av sig självt. De gör de i princip aldrig. Lycka till med att lära sig att sätta in linser och ta ut dina kontaktlinser.

Förberedelser

  1. Tvätta dina händer noga innan du tar i linserna. Använd gärna en tvål som är fri från olja, lotion och parfym. Händerna bör sedan torkas torra med en luddfri handduk.
  2. Använd fingerspetsarna när du handhar linserna. Undvik att röra linsen med naglarna eller andra vassa föremål. Kontrollera så att din lins är fri från smuts och skador.

Hur man sätter in kontaktlinserna

  1. Placera den högra linser på lång- eller pekfingret och dra ned ditt nedre ögonlock med lång- eller pekfingret med samma hand. Använd din andra hand till att hålla upp den övre ögonlocken.
  2. Titta direkt på linsen eller direkt i en spegel och placera linsen på pupillen.
  3. Släpp försiktigt taget om ditt ögonlock och blinka några gånger. Om linsen behöver förflyttas i ögat. Blunda och massera försiktigt linsen tills den är på rätt plats.
  4. Om det har kommit luftbubblor under linsen så stäng ögat, och "rulla" med ögat försiktigt medan du håller ögat stängt. Alternativt kan du varsamt massera ögonlocken för att få bort luftbubblor. Gnugga dig absolut inte i ögonen.

Hur man tar ut linserna

  1. Titta uppåt.
  2. Håll ned ditt nedre ögonlock med lång- eller pekfingret. Använd ditt lång- eller pekfinger till att föra kontaktlinsen till nedre delen av ögat.
  3. Nyp försiktigt tag i linser med pekpingret och tummen och plocka ut linser varsamt. Undvik att böja eller vika linsen.

Film om att sätta i kontaktlinser

Du kan också kolla in denna film som detaljerat beskriver hur man går till väga. Börjar ca 40 sek in i filmen.

Det är dumt att betala mer än man behöver för linser. Billiga linser på nätet!